Ceylon Nuwara Eliya Ceylon Srí Lanka 50 g
Tento čierny čaj pochádza zo svetoznámych plantáží oblasti Nuwara Eliya, ktoré sa nachádzajú na najvyššie položených západných svahoch hôr uprostred ostrova Srí Lanka. Nuwara Eliya má mimoriadne vhodnú klímu i podložie na pestovanie špičkového čaju. Čaj tu začali pestovať a spracovávať Briti v čase, keď ostrov bol ich kolóniou a nazýval sa Ceylon.Čaj je príjemne aromatický, má osviežujúcu ovocnú chuť a mierne korenistú vôňu. Nálev svetlejšej farby.
Účinky čaju: Čierny čaj obsahuje množstvo látok, ktoré ovplyvňujú jeho chuť, vôňu, farbu a pôsobenie na ľudský organizmus. Obsahuje kofeín, ktorý je v čaji zastúpený približne 4%.
Príprava: Čierny čaj zalievame 95 – 100 stupňovou vodou. Na jednu 2,5 dcl šálku dáme 1 čajovú lyžičku sypaného čaju. Následne lúhujeme 2-3 minúty a hneď po precedení podávame. Čaj pripravený týmto spôsobom povzbudzuje činnosť mozgu, nezaťažuje srdce a krvný obeh.
Ak necháme čaj lúhovať 5 minúť (dlhšie sa neodporúča, pretože čaj horkne a tmavne), uvoľňujú sa do čaju triesloviny, ktoré povzbudzujúci účinok kofeínu tlmia a zároveň upokojujú črevá, žalúdok a podporujú činnosť tráviacich orgánov. Blahodarne ovplyvňujú činnosť čriev, lebo viažu a odvádzajú z organizmu škodlivé látky.
Viac nálevov: Každý kvalitný čaj môžeme zaliať aj viac krát. Ďalší nálev zalievame ešte keď sú lístky teplé a necháme ich lúhovať vždy približne o 2 minúty dlhšie. Najlepší výsledok dosiahneme pri čistých čajoch. Pri ochutených čajoch je výsledná kvalita ďalšieho nálevu nižšia a bežne sa nepoužíva.
Nový komentár